Not what you were looking for? Ask our experts!
Reply
Visitor
WisdomBolt
Posts: 1
Registered: ‎10-30-2013

High and almost Constant CPU usage

I have Norton Intenrnet Security (21.1.0.18) and the past four days it keep use more CPU usage and to be exact 13% of the CPU which much and unusual. Here some specs of my PC:

 

CPU: Intel Core i7 4770k 3.5GHz

 

RAM: 16 GB DDR3

 

SSD: Samsung 840 pro 256 GB

 

OS: Windows 7 Ultimate 64 bit

 

Some snapshots:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

nikki605
Posts: 192
Topics: 14
Kudos: 24
Solutions: 3
Registered: ‎05-16-2010

Re: High and almost Constant CPU usage

Interesting.  I recently upgraded 2 PCs to NIS 21.1.0.18 but I'm only seeing this problem on one.

 

On my Win7 Pro x64 SP1 laptop, there is only one instance of nis.exe *32 running and I don't see the higher usage problem.

 

On my WinXP x86 SP3 desktop, there are two instances of NIS.exe running (one under my username, the other under SYSTEM) and only the one under my username shows an increase in CPU usage (typically 13% like yours, but it does spike higher) BUT ONLY WHEN I have the NIS Dashboard open.  When I close the NIS Dashboard, Task Manager shows the usage drop to 0%.

--------------------------------------------------
Gary
Super Phishing Phryer
Apostolos
Posts: 1,227
Registered: ‎01-06-2011

Re: High and almost Constant CPU usage

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

On my Win7 Pro x64 SP1 laptop, there is only one instance of nis.exe *32

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Hi,

 

Open task manager, click on the option "show processes for all users" and you will see that there are also 2 instances of nis.exe * 32 (System & User).

 

Regards,

nikki605
Posts: 192
Topics: 14
Kudos: 24
Solutions: 3
Registered: ‎05-16-2010

Re: High and almost Constant CPU usage

[ Edited ]

Apostolos wrote:

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

On my Win7 Pro x64 SP1 laptop, there is only one instance of nis.exe *32

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Hi,

 

Open task manager, click on the option "show processes for all users" and you will see that there are also 2 instances of nis.exe * 32 (System & User).

 

Regards,


Got it, thanks! :smileyhappy: Now to the original problem - high CPU usage.  In my case, only on my WinXP desktop.  My Win7 laptop is fine, unlike the OP's reported issue.

--------------------------------------------------
Gary
Super Phishing Phryer
Apostolos
Posts: 1,227
Registered: ‎01-06-2011

Re: High and almost Constant CPU usage

Hi,

 

It appears that NIS 21, as NIS 20, are not optimized for XP.

The last version whick worked flawlessly was NIS 2012.

On my XP system too, v. 21.1.0.18, when the main GUI is opened, and closed, the CPU drops to 0% BUT the additional RAM is not released. It stays at the initial value, around 50 MB, after NIS GUI was opened.

This did not happen with NIS 2012, but it happened with NIS 2013, thus my comment about lack of optimization.

Hope this helps,

 

Regards,

nikki605
Posts: 192
Topics: 14
Kudos: 24
Solutions: 3
Registered: ‎05-16-2010

Re: High and almost Constant CPU usage

Bump.

 

I don't want this problem to be forgotten about.

--------------------------------------------------
Gary
Super Phishing Phryer
Apostolos
Posts: 1,227
Registered: ‎01-06-2011

Re: High and almost Constant CPU usage

Hi,

 

I already explained why this is happening, and as XP has almost reached it's life cycle, I wouldn't expect any optimizations.

 

Regards,

nikki605
Posts: 192
Topics: 14
Kudos: 24
Solutions: 3
Registered: ‎05-16-2010

Re: High and almost Constant CPU usage

[ Edited ]

I'm hoping that's not the case and that someone from Norton will investigate. Besides, the OP has the problem on a Win7 machine.  I just happen to have it on a WinXP machine.  I'll bet others have the problem and may just not have found it yet.

--------------------------------------------------
Gary
Regular Contributor
1mcrtd
Posts: 120
Registered: ‎04-07-2010

Re: High and almost Constant CPU usage

[ Edited ]

HP Laptop with Windows 8.1, Pro, 64-bit, Quad-core i7-3630QM processor, ...Norton 21.1.0.18 usage runs from 0% to 1%. Good.

---

But, HP Desktop with Windows 7, Pro, Sp1, 64-bit (recently upgraded to IE11), Norton 21.1.0.18 has been averaging NIS CPU 8% constant usage for the past 2 days. Opening and looking at Norton's Performance History for the past month confirms this is a new issue that started about 2 days ago on the Windows 7 Desktop.

 

The W7's i7 x 980 (1st Generation) 6-core processor usually runs at 1.5 MHz. But with this high NIS usage, it is stuck running at 3.334 MHz.

 

Rebooting the W7 PC does not prevent the high NIS CPU usage.

 

The W7's Task Manager shows 2 "NIS.exe *32"s running, one under the user name of System, the other under the user name of Admin. A posting elsewhere in the Forum says this is normal.

---

So, out of curiosity, I signed on to my old HP Desktop with XP, SP3 and confirmed that Norton usage was at a relatively low level for the past week...until I just now signed onto that XP. Now, Norton is running at 20% constant usage on it.

---

To the Symantec/Norton employees who might read this thread, has there been a recent NIS update that might be bringing on this high NIS CPU usage?

 

One thought is that within the past couple of days, the NIS Nag Screen has popped up reminding me that there are less than 30 days on the current subscription to all 3 PCs. The high usage on 2 PCs does not prompt a person to renew unless a solution is available.

---

I am a lower-level techie, so I may not be able to diagnose much at deeper levels.

 

 

 

 

Regular Contributor
Buddel
Posts: 40
Registered: ‎12-01-2013

Re: High and almost Constant CPU usage

I had exactly the same problem on my Win 7 machine. In my case, the culprit turned out to be my hosts file. This file contained some 100,000 entries which NIS constantly scanned, thereby causing high CPU usage. As soon as I removed the entries from my hosts file, the problem was gone. I don't know if this is related to your problem; it's just a shot in the dark.